Bostadsrätt

Isolering kattvind - vems ansvar?

Läst: 887 gånger · 1 svarsinlägg

2018-02-16
12:10
Saramart.. Inlägg: 2 Medlem: 2018-01-11
Hej! Vi sålde vår lägenhet i höstas och nu har nya ägarna upptäckt att isoleringen på krypvindarna inne i lägenheten inte är fackmannamässigt gjorda. Isoleringen gjordes av ägaren innan oss. Vems ansvar är det att åtgärda detta? Ligger det på oss (som gamla ägare), på nya ägarna eller är det föreningens ansvar? Tacksam för svar! Sara
Svara Citera Anmäl
#1
2018-02-17
14:44
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Hej,
i sak är detta enkelt - det är föreningens ansvar.

I praktiken kan det bli lite krångligare att få föreningen att förstå att så är fallet. Ofta har någon innehavare fått köpa yta och sedan bygga och inreda denna. Här har misstaget troligen skett genom slarv eller okunskap. Föreningen kan hävda att det är denne som skall stå för åtgärdande vilket skulle kunna gå lite beroende på hur avtalet mellan byggande medlem och föreningen ser ut. Men vägen att få rätt kan vara krånglig så föreningen bör nog ta detta rakt av.

Så här är det juridiskt:

Medlem bygger på sin bekostnad både inom den framtida bostadsrätten och inom föreningens ansvarsområde. När bygget är klart så övergår varje del till respektive part enligt fördelningen av ansvarsområde som står i stadgar. Är en slutbesiktning gjord så är det datumet överlämningspunkten, är ingen slutbesiktning gjord så anses överlämningen ha skett vid det tillfälle då slutbesiktning borde ha hållits.

Smart förening ser till att en slutbesiktning kommer till stånd så att de säkrar sina delar för framtiden. Normalt missas dock detta och då får förening så här i efterhand så att säga stå sitt kast.

Sammanfattning:

Föreningen åker på åtgärdandet nu.
Föreningen kan välja om de vill söka ersättning från byggande medlem (förra ägarna?). Det är deras business i så fall.
Ny medlem har ingenting med detta att göra, eftersom isoleringen inte är en del av bostadsrätten och därmed inte heller inom er undersökningsplikt som köpare.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare