Bostadsrätt

Fläktkåpa och ventilation - vems ansvar?

Läst: 1720 gånger · 2 svarsinlägg

2018-02-19
21:01
Tina Inlägg: 1 Medlem: 2018-02-19
Hej! Jag har en bostadsrättslägenhet byggd 1974 med orginalfläkt med filter och självdrag. Den har ett vred med tre lägen där vredet är lite rostigt och därmed trögt men fungerar. I huset är det förbjudet att sätta in maskindrivna fläktar. Nu har jag fått ett mail från bostadsrättsföreningens styrelse där de säger att ”OVK-kontrollen anmärkte på fläkten och den behöver åtgärdas. Den är gammal och behöver repareras eller bytas ut. Felet är att den står på öppet hela tiden notering i protokoll " grundflöde går ej att uppnå pga äldre modell av kåpa med ett frånluftdon". Vi ber dig åtgärda felet omgående.” Det jag känner till är: hela fläkt och ventilationssystemet är styrelsens ansvar, inte mitt. Filtret ligger på mitt åtagande men byte av kåpa eller liknande ska jag inte behöva betala. Visst stämmer det? Alla sidor jag hittar på nätet säger samma sak: det är tydligt bostadsrättsföreningens ansvar inte mitt som ägare av lägenheten, till exempel: https://www.omboende.se/sv/Aga1/Inomhusmiljo/Ventilation-/ http://hotpot.se/hsb-ansvar-brf-brh.htm#7 Jag vill ogärna betala både ny kåpa och installation eller reparation då det är estimerat att blir ganska dyrt och jag ska sälja lägenheten och tror inte det tillför extra värde eftersom det inte är ett dolt fel, eller ens ett fel. Fläkten funkar fint efter att rörmokaren var här och sprayade antirost på vredet och står nu på grundflöde. Men jag hittar inget tydligt i lag eller rättsfall om just detta, bara forumlänkar. Vad kan jag sätta emot styrelsen om de trugar på att jag ska fixa och betala?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-02-19
23:31
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Om fläktens vred kan stängas = fläkten hamnar i grundflöde - så har styrelsen eller föreningen inget mer att göra med hur den för övrigt ser ut eller fungerar.

Anteckningen om utbyte från protokollet är inte avgörande för OVK: s godkännande som sådant, men besiktningsmannen har väl helt enkelt ansett att ett krånglande vred på en 44 år gammal fläkt bör åtgärdas genom utbyte. Ingen vettig fackman hade rekommenderat reparation av denna.

Föreningen (= övriga medlemmar) skall givetvis inte köpa nya köksfläktar åt de medlemmar som inte har vett att byta ut sitt inrede - trots att fläkten vid det här laget passerat 3 x teknisk livslängd...

Svara Citera Anmäl
#2
2018-02-20
10:22
Borättexperten Inlägg: 53 Medlem: 2014-06-17
Vad som spelar stor roll är hur tydligt ansvaret är angivet i stadgarna. Om det är klart utsagt att fläkten är medlemmens ansvar, då stämmer det att det är ditt ansvar att det går att ställa in ett grundflöde. Det innebär att du inte måste byta fläkten, det räcker med att problemet fixas, och att fläkten inte orsaker något annat problem för fastigheten.
Om det däremot är klart utsagt att fläkten ingår i föreningens ansvar, ja då är det föreningens ansvar, både att ställa in, och vid behov byta.
Det vanligaste är dock att ansvaret inte alls är specificerat, dvs bara allmänt att föreningen ansvarar för ventilationen. Då är det föreningens ansvar att se till att det finns rätt flöde, och alltså att rätta till ett sådant fel som du hade, och om nödvändigt byta utrustningen. Behöver dock inte innebära helt ny fläkt.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare