Bostadsrätt

Kan gratis garageplatser strida mot likhetsprincipen

Läst: 1079 gånger · 2 svarsinlägg

2018-05-25
10:11
emilost Inlägg: 1 Medlem: 2018-05-25
Hej, Vår BRF har tillgång till garage. Dock finns bara platser till 70% av medlemmarna. Personer som ej har bil får inte hyra ut platsen i andra hand. Undrar nu om de 70% som har tillgång till platserna kan besluta att garageplatserna hyrs ut till en extremt låg kostnad eller helt gratis? Behöver majoriteten ta hänsyn till den minoritet som inte har platser eller kan de köra över denna grupp? Undrar om "likhetsprincipen" inte kan tillämpas i detta fall. Majoriteten ger sig själv fördelar på minoritetens bekostnad. Tacksam för svar. Emil
Svara Citera Anmäl
#1
2018-05-25
10:50
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Garage och P-platser kan skapa en del huvudbry i föreningarna, men håller man sig till grundreglerna blir det egentligen rätt enkelt:

Om plats finns till ALLA, och alla vill ha plats, då kan föreningen ta ut vilken hyra den vill. Dock är det osmart ur ett bostadsrättsvärdeperspektiv att ta ut underhyra (jämfört med områdets marknadspris) eftersom effekten blir att själva årsavgifterna på bostadsrätterna i sådana fall behöver vara onödigt höga.

Om det råder kö eller om inte alla medlemmar vill ha plats, då behöver priset ligga nära områdets marknadspris för att undvika att boende utan plats subventionerar de med plats. Detta gäller oavsett minoritet/majoritet. Styrelsen skall alltid söka den för föreningen bästa affären samt ta hänsyn till likabehandlingsprincipen. Vidare får inte styrelsen gynna enskild medlem/grupp av medlemmar på annan medlem/grupp av medlemmars bekostnad.

Alltså kan en styrelse svårligen i längden motivera ett för lågt uttaget pris för hyra på p-platser eller garage.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-07-03
19:35
Jonte_1953 Inlägg: 58 Medlem: 2009-01-22
Det vore intressant att veta om platsen ingår i bostadsrätten eller om den hyrs ut med sidoavtal. Annars går det inte att svara på frågan.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare