Bostadsrätt

Åtgärdande av otäta rökkanaler/imkanaler

Läst: 1205 gånger · 2 svarsinlägg

2018-06-20
14:19
sampet Inlägg: 2 Medlem: 2018-06-20
Hej! Jag bor i en bostadsrätt där jag har styrelserollen kassör. Vår brf gjorde en OVK och jag fick nedslag på att jag hade en fläkt monterad i köket till ventilationssystemet. Jag kunde dock ha kvar fläkten om jag gjorde en provtryckning av rökkanalen. Jag och 2 st lägenhetsinnehavare (varav en är ordförande) till gjorde denna provtryckning. Samtliga 3 fick nedslag på att rökkanalerna läckte pga att de var otäta. Jag vill få rökkanalen tätad och åtgärdad för att kunna använda min fläkt som redan var monterad när jag köpte lägenheten för 5 år sedan. Som jag har förstått det så är det brf ansvar att åtgärda dessa fel och inte lägenhetsinnehavaren. Min fråga är, är styrelsen tvungen att åtgärda detta nu eller kan de neka till detta och hänvisa till att det finns andra delar i fastigheten som har högre prioritet? Föreningen har i dagsläget ingen beslutad underhållsplan men vi håller på att ta in offerter för att ta fram en underhållsplan. Fastigheten har självdragsventilation med mörka badrum. Samt tilluft i sval. Frånluftsdon placerade i kök, bad och sovrum samt i vissa fall klädkammare. Original don galler/tallrik samt vipplucka i kök. Tilluft lägenheter genom väggventiler ovan radiatorer i boningsrum. /Mvh Sam
Svara Citera Anmäl
#1
2018-06-21
09:34
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Föreningen ansvarar för att varje lgh har godkänd ventilation, ingenting annat.


Om fastigheten har ett självdragssystem även för kök och badrum så är ventilationen rätt dålig, men kan ändå vara godkänd.


Du behöver titta på frågan från det perspektivet. När gjordes OVK senast? Blev den godkänd? Vilka åtgärder föreskrevs där?


Vad gäller din köksfläkt så är det ingenting som föreningen skall hantera så länge ovanstående är uppfyllt. Även om du köpte din bostadsrätt med denna köksfläkt, så är det ingenting som övriga delägare (de andra medlemmarna) kan lastas för (det är ju de som du vill ska bekosta tätningen av kanalen för att din fläkt skall kunna sitta kvar).


Efter att OVK är klar och godkänd så får du givetvis montera vad du vill i ditt kök, förutsatt att du inte förhindrar ventilation samt att du står för alla kostnader själv.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-06-21
13:29
sampet Inlägg: 2 Medlem: 2018-06-20
Ok jag var lite inne på det själv. Föreningen borde ju bara behöva leva upp till grundkravet som gäller för fastigheten dvs självdrag.

OVKn gjordes 180523.

Jag fick anmärkningen (2a) att en spisfläkt var ansluten. Liksom alla andra som hade spisfläktar anslutna.

/Sam

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare