Bostadsrätt

Bostadsrätt utan bygglov

Läst: 925 gånger · 1 svarsinlägg

2018-06-26
10:18
Julle Inlägg: 1 Medlem: 2018-06-26
Har precis köpt en bostadsrätt och fått en vattenskada som beror på yttre omständigheter som Brf står för. Saneringsfirman rev ut hela källarplanet och då noterade vi att det finns ett inkommande rör för tappvatten till hela fastigheten inbyggd i vägg, ingen avstängning eller inspektionslucka. Detta gjordes 2014 då hela lägenheten gjordes om från lokal till bostad. Denna upptäckt gjorde att jag kontaktade kommunen för att kontrollera hur dom kan ge bygglov för detta då det är rent av livsfarligt om den springer läck, källarplanet skulle vattenfyllas inom tre till fem minuter enligt en vattenkunnig person. Det framgår nu att det inte finns något bygglov, bara inlämnad bygghandling som ingen gått vidare med. Här bor vi alltså i ett svartbygge som föreningen köpt av den som renoverade och sen sålde till föreningen. Det står i den ekonomiska planen att bygglov finns för ombyggnation, men uppenbarligen så gör det inte det. 1. Vad kan vi som just köpt denna dyra och relativt nyrenoverade bostadsrätt kräva av föreningen? Kan vi kräva att dom köper tillbaka den? 2. Hur lång tid ska man i så fall behöva vänta? 3. Hur går man tillväga och vem kontaktar man? 4. Kan man anmäla föreningen för att de inte har koll på en sådan sak? Vi kan inte bo kvar här, har 56 kvm att förfoga över utan källaren och sen vill föreningen gräva ur hela uteplatsen som sjunkit nu lagom till sommaren....Fläktarna som ska stå och gå dygnet runt i MINST en månad underlättar ju inte heller eftersom det inte går att stänga till nedre botten. Någon som har ett svar eller i alla fall någon form av vägledning på problemet?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-06-26
15:28
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Föreningen äger ju lägenheten, så bollen ligger på dem att fixa så att alla papper är I ordning. Det vill saga söka bygglovet nu I efterhand.

Därefter får ju föreningen bekosta och genomföra en annan lösning för vattenröret så att det fungerar säkerhetsmässigt samt är inspekterbart.

Reparationerna efter er skada kämpar de ju på med så det är bara att hjälpa till så mycket det går genom att se till att de kommer fram med hantverkare osv.

Det är först efteråt, när allt ovan är fixat, som ni kan börja titta på om ni lidit någon skada där föreningen varit vållande. Att det är besvärligt just nu med allt arbete är ju självklart, men det är inte så enkelt. För att ni skall kunna få någon ersättning skall föreningen ha varit vållande samt varit vårdslösa (Typ agerat mot batter vetande). Det kommer troligen inte gå att hävda att en bostadsrättsförening skall veta hur ett vattenrör behver anslutas och anbringas te x, så där blir det viktigare att titta på vad ni kommit överens om från början.

Kan nog sluta med lite plaster på såren I form av nedsatt årsavgift om ni agerar korrekt, men vänta er inga stora pengar.

Rådet är alltså att vara lösningsorienterad - varken ni eller föreningen är ju nöjda med hur situationen blivit - och så kämpa på från alla håll så att ni så snabbt som möjlgit kan återgå till ett normalt fungerande boende igen.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare