Bostadsrätt

Återställa lägenheten pga av förra ägaren

Läst: 1650 gånger · 4 svarsinlägg

2018-09-23
22:27
Ida91 Inlägg: 2 Medlem: 2018-09-23
Hej, förra ägaren installerade vattenburen golvvärme i badrummet 2010. Nu säger styrelsen att vi måste återställa lägenheten då vi inte får ha vattenburen golvvärme. Jag förstår varför man inte får ha det. Men jag tror ju då att förra ägaren fick godkänt att göra denna installationen och styrelsen kan inte bevisa motsatsen. Måste jag ändå åtgärda och stå för den kostnaden eller kan det bli föreningen som får stå för den kostnaden?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-09-24
18:35
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Den här styrelsen är fel ute.

Det finns stadgar och så finns det lag. Be dem precisera på vilka grunder de anser dig vara skyldig att bygga om värmesystemet.

Så här:
Värmesystemet är föreningens ansvar. Oavsett vilka överenskommelser eller löften som givits tidigare medlemmar så finns det inget av detta som gäller dig. Du har köpt en bostadsrätt och de delar du ansvarar för finns listade i er stadga.
Det skulle kunna vara så att de hänvisar till att en innehavare ansvarar för tidigare innehavares inbyggda fel. Men detta är prövat och det går inte att kräva från nuvarande ägare på detta sätt.

Rätt hanterat blir det så här:

Föreningen kommer på att golvvärmen i din lgh ställer till det för det övriga värmesystemet.
Då skall föreningen stänga av din golvvärme.
Sen så påpekar du att du betalar avgift och i den ingår värme.
Och då får de antingen anpassa ditt system så att det funkar (går att göra - bara att montera en shunt och en egen pump) eller så får de installera ett annat värmesystem åt dig.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-09-25
11:49
Borättexperten Inlägg: 54 Medlem: 2014-06-17
Det finns fler aspekter på det här. Om det finns en felaktig installation som bryter mot föreningens stadgar och som inte godkänts av föreningen, så måste innehavaren återställa detta. Det kan knappast ligga på föreningen att rätta till felaktigheter som en innehavare gjort.

Det ankommer vidare på innehavaren att bevisa att tillstånd erhållits. Omvänd bevisbörda kan inte tillämpas.

Nu har bostadsrätten bytt ägare. Frågan är när detta gjort, för hur länge sedan. Nuvarande ägare ansvarar för de installationer som gjorts, även av föregående ägare. Men om det gått mindre än två sedan överlåtelsen, kan nuvarande ägare hävda dolt fel, och kräva föregående ägare på ersättning. En felaktig installation som inte haft styrelsens godkännande anses nämligen som ett fel i bostadsrätten.

Svara Citera Anmäl
#3
2018-09-25
22:25
Ida91 Inlägg: 2 Medlem: 2018-09-23
Lägenheten köptes för ca 2 1/2 år sedan. Det är en installation som bryter mot bostadsföreningens stadgar och vi kan tyvärr inte bevisa att det gjorts med något tillstånd.

Svara Citera Anmäl
#4
2018-09-26
09:49
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Kom igen nu "Bostadsrättsexperten". Nu får du klargöra hur du tänker:

"Installationen bryter mot föreningens stadgar". Hur då? Att göra ingrepp på värmesystemet utan föreningens tillstånd -ja, men det kan ju inte köparen veta, denne vet ju inte ens att det inte är föreningen som försett lgh med värmesystemet.
Så köparen skall bara vägra åtgärdande.

Sedan läser vi i BrL och där framkommer att om föreningen rättar till detta och sedan vill rikta anspråk på nuvarande ägare för detta, ja då är det skadeståndslagen som är tillämplig - och enligt den så krävs ett uppsåt eller grov oaktsamhet/vårdslöshet.

Berätta nu för mig hur föreningen skall bevisa att köparen förfarit grovt oaktsamt eller med uppsåt när denne köpt en bostadsrätt med vattenburen golvvärme.

Föreningen har en chans - det är att gå på förra ägaren (den som gjorde installationen). Den processen är svår så vägrar denne så är det absolut enklast (men surt för föreningen givetvis) att föreningen åtgärdar problemet. En åtgärd som säkerställer att nuvarande golvvärme KAN fungera ihop med husets övriga värmesystem är billigast och snabbast - en pump och en shunt + arbete = ca 5-7 000 kr.
Lätt val för föreningen jämfört med dyra och krångliga rättsliga processer mot tidigare ägare.

Case closed!

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare