Bostadsrätt

Mäklarens skyldighet vid uppmätning av lägenhet

Läst: 1095 gånger · 2 svarsinlägg

2018-10-02
11:39
Majs8585 Inlägg: 1 Medlem: 2018-10-02
Hej! Har en fråga ang uppmätning av boyta: En bostadsrättslägenhet (en etta i Malmö) som tidigare varit föreningens förråd är nu till salu och marknadsförs genom mäklare som 40 kvm boyta. I mäklarens annons hänvisas dessa uppgifter till föreningens lägenhetsförteckning där det tydligen står att lägenheten är 40 kvm. I mäklarens kommentarer står även att läsa att arkitekten som ritat lägenheten uppger att den är 32 kvm. När jag själv mätt upp lägenheten och varit väldigt generös i min bedömning så får jag kvadratmeterna till högst 28. Jag har ifrågasatt det hela till mäklaren som svarar med att de är medvetna om att 40 kvm är felaktigt men att de ändå behåller denna uppgift i den fortsatta försäljningen då detta står i lägenhetsförteckningen. Kontentan av det hela blir att de intressenter som i detta läge (budgivning) litar på uppgifterna från mäklare och förening kommer att bjuda därefter. I det fall den blivande köparen inte väljer att kontrollmäta så står de med en lägenhet motsvarande ca. 28 kvm som i föreningens dokumentation står som 40 kvm. Priset per kvm är då kraftigt avvikande från aktuellt prisläge. Vad är rätt eller fel rent juridiskt/moraliskt i detta ärende? Undrar Mats i Malmö
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2018-10-04 14:09]
Svara Citera Anmäl
#1
2018-10-03
12:21
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Så här:

Mäklaren måste ge den information som denne känner till. Och föreningen måste ange den information som den känner till.

Så vill du lösa denna knuten, mejla både mäklare och förening dina bevis på att lgh är 28 m2, och sedan efter ett par dagar kan du kräva att de uppdaterar sin information annars så - ja annars så vad? Vill du stämma dem? Har du själv lidit någon skada?

Fundera på vad du vill uppnå...

Svara Citera Anmäl
#2
2018-10-04
14:09
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
För korrekt uppmätning av boarea hänvisas till följande dokument. Terminologi och mätregler SS 20154:2009 finns i broschyren Så mäter du din bostad. Broschyren har tagits fram av SIS i samarbete med Svensk Areamätning AB och finns här: https://www.sis.se/globalassets/temasidor/konstruktionochtillverkning/areamatning/matbroschyr.pdf

Observera att det är inte alltid som uppgiften hos Lantmäteriet eller bostadsrättsföreningen motsvarar den faktiska arean enligt gällande standard. Det kan till exempel bero på att bostaden har ändrats eller att mätningen har utförts enligt en tidigare standard.
Mäklaren gör inte någon mätning av bostaden i samband med ett förmedlingsuppdrag. Istället är det i första hand säljaren som lämnar uppgift om bostadens storlek till mäklaren. Mäklaren kan vidarebefordra säljarens uppgift till spekulanter och köpare om det inte finns anledning att misstänka att uppgiften skulle vara fel.

Mäklaren bör göra säljaren uppmärksam på betydelsen av att objektet beskrivs på ett korrekt sätt. Om säljaren lämnat en felaktig uppgift om bostadens storlek kan nämligen köparen ha rätt till prisavdrag. Dessutom kan mäklaren bli skyldig att betala skadestånd om det kommer fram att uppgiften om bostadens storlek var fel och att mäklaren känt till det eller borde ha misstänkt det.
Om areauppgiften framstår som osäker kan mäklaren föreslå att säljaren låter utföra en sådan mätning inför marknadsföringen. På så sätt kan onödiga tvister undvikas.

Mäklaren ska lämna kompletterande information till spekulanter och köpare om säljarens uppgift skiljer sig från uppgiften i Lantmäteriets fastighetsregister eller bostadsrättsföreningens lägenhetsregister eller om mäklaren känner till eller har anledning att misstänka att säljarens uppgift är felaktig.

Om mäklaren får olika uppgifter om area ska objektsbeskrivningen innehålla samtliga uppgifter med information om varifrån respektive uppgift kommer.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare