Bostadsrätt

Förbyggt frånluftsdon vid OVK

Läst: 1312 gånger · 3 svarsinlägg

2018-10-03
10:43
Rolle07 Inlägg: 2 Medlem: 2018-10-03
Hej! Jag köpte min lägenhet 2015 och ägaren dessförinnan renoverade köket, renoveringen godkändes av styrelsen. Vid renoveringen tycks frånluftsdonet ha byggts för och man behöver bryta bort gipsvägg för att se frånluftsdonet. i OVK besiktningen fick lägh anmärkning 2 med en uppmana att åtgärda problemet fram till början av 2019. Problemet är att det kan innebära att bryta/renovera om hela köket och det är inget undertecknad har råd med på kort varsel? Tidigare OVK gjordes 2011 och fick godkänt. Jag vet inte vad mina chanser är för att få det hela som ett dolt fel, jag borde kanske ha förstått att det skulle finnas ett frånluftsdon tillgängligt för inspektion/besiktning i framtiden. Renoveringsfirman verkar ha gått i konkurs. Vi har självdrags ventilation i byggnaden. Borde inte föreningen ha förstått att frånluftsdonet skulle bli oåtkommligt med renoveringen de godkände för 3 år sedan?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-10-03
12:16
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Alltså du måste skilja på vissa saker.

En Bostadsrättsförening är ingen instans som kan bedöma allt byggtekniskt kring en renovering. Att e n förening "godkänt" en ombyggnad blir helt irrelevant eftersom de aldrig har någon möjlighet till veto i frågan ändå: Rätten för en innehavare att renovera, bygga om och byta ut sitt kök är i stort sett absolut - alldeles oavsett vad en styrelse tycker eller före eller efter renoveringen.

Sakfrågan:
Föreningen ansvarar för ventilationen. Vid besiktning, OVK eller service så är det innehavaren som är skyldig att göra ev. inspektionsluckor och rensdon åtkomliga.

Gör du ingenting har föreningen rätt att frilägga rensdonet, utföra sitt jobb, och sedan gå därifrån. Hur det ser ut efter deras friläggande är din huvudvärk.

Vem som en gång byggt för donet är helt irrelevant egentligen, frågan landar alltid i knät på den som är innehavare den dagen arbetet skall utföras.

Visst kan du gå på din säljare - men utsikterna att du vinner framgång där är mycket små.

Bit i äpplet. Såga upp framför donet och montera där en inspektionslucka. Klart.

Att du skulle behöva riva hela köket är ju ett rent löjligt uttalande. Du är inte den första och inte den sista som råkar ut för problemet med förbyggt rensdon, och inga kök har behövts rivats ut hittills så att ditt skulle bli det första håller jag för rent nonsens.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-10-03
13:26
Rolle07 Inlägg: 2 Medlem: 2018-10-03
Tack för svaret!

Fick svar på mycket. Anledningen till att riva ut köket är att jag är tveksam till om det blir någon ventilation ut från frånluftsdonet då den är omgiven med gipsväggar runt omkring.

Jag har förstått att det kommer krävas en åtgärd framöver så de är lika bra att börja se möjligehterna. Om man bygger in ett frånluftsdon in i ett skåp så får man anmärkning 1 dvs ovk godkänds ändå men med påpekningar, som jag förstått det som.

Svara Citera Anmäl
#3
2018-10-03
16:24
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Frånluftsdonet är ett utsugsdon. Tar alltså luft från rummet. Om det är inknött så sätter man ett lite längre rör, en krök eller vad som så att det når täckskiva/gipsskivan.

Ska inte vara några bekymmer.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare