Bostadsrätt

Nyproduktion

Läst: 1361 gånger · 8 svarsinlägg

2018-10-18
23:57
RobertBe.. Inlägg: 3 Medlem: 2018-10-18
I Februari 2015 flyttade jag in i min nyproducerade bostadsrätt. Vid inflytt anmärkte jag på repor i glaset på balkongdörren samt märken i golvet. Golvet lagades i Maj detta året och är värre än innan, glaset säger byggherren att de inte kan göra något åt eftersom det inte står i några besiktningsprotokoll vilket inte golvet gjorde heller men efter 3 års tjat så kom dom hit och tittade på det ändå. Föreningen hänvisar bara till byggherren, byggherren hänvisar till protokoll. Ingen bryr sig om att jag anmärkte på det vid inflytt, skickat oändligt med bilder och pratat med 100 olika människor om det och alla skyller på alla och ingen vill ta ansvar. Min fråga är, jag har köpt lägenheten av föreningen och inte av byggherren. Hur går jag tillväga för att få föreningen att färdigställa min lägenhet?
Svara Citera Anmäl
#1
2018-10-19
10:27
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Du skall inte tjata i tre år och ta hundratals bilder. Lösningen är betydligt enklare och finns beskriven i Bostadsrättslagen, troligen även i din förenings stadga. Läs på dessa viktiga dokument istället för att prata med en byggare som givetvis sätter dövörat till om de får 100 tals bilder och högvis med mejl från en köpare med ett problem som de inte har eller vill ta ansvar för.

Först, vänd dig enbart till rätt part, d v s föreningen.

Skriv ett mejl. "Glasrutan i min balkongdörr har repor som fanns där från inflyttningsdagen, och uppfyller därmed inte fordringarna enligt Brl kap 7 § 1 och 2. Vänligen se till att min glasruta blir utbytt, efter den 2018-11-15 så ombesörjer jag annars utbytet själv på er bekostnad enligt § 2 ovan"
Nu kommer du få din glasruta utbytt. Eller så byter du själv efter den 15/11 och skickar faktura på dina kostnader till föreningen.

Klart.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-10-19
14:04
Borättexperten Inlägg: 54 Medlem: 2014-06-17
Inte alls klart. Frågan är hur pass repigt det är. Det kanske bara är bagatellartade repor. Föreningens enda skyldighet är att inspektera rutan, och därefter avgöra om rutan behöver bytas eller inte. Bostadsrättslagen anger bara att lägenheten ska vara i fullt brukbart skick, inte att den måste vara 100% perfekt.

Svara Citera Anmäl
#3
2018-10-19
15:07
RobertBerg Inlägg: 3 Medlem: 2018-10-18
Fick att betraktelseavståndet skall vara minst 3 meter i normalt ljus, ser det ifrån 10 meter när det är mörkt på kvällen. Repan är ca 25-30 cm lång och en halv cm bred. Den är tillräckligt djup för att du ska kunna känna den med fingret.

Men om jag köper en nybyggd lägenhet behöver då alltså inte glasrutorna vara nya?

Svara Citera Anmäl
#4
2018-10-20
00:50
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Jag utgick från att felet var konstaterarat i och med föreningen verkar ha bekräftat det (men skyller på byggherren för åtgärd). Och då gäller mitt tidigare svar.

Råder det minsta tvivel om glasrutan är behäftad med ett fel, så bör du ha antingen bra bilder, eller en sakkunnig som skriftligen uttalat detta (ta alltså in en besiktningsman i fall du känner att du behöver det).

Det om det. Sedan de tekniska fordringarna på glas:

Ja, man accepterar vissa repor, märken o liknande även i en ny glasruta. Och ungefär som du beskriver, från ett par stegs avstånd, i normalt ljus (ej släpljus), så skall din vy genom glasrutan inte bli störd av repor, nagg el liknande. Dras blicken till något dylikt, ja då är rutan att betrakta som felaktig.

Om du på nära håll studerar en glasruta noggrant så kommer du på i princip alla rutor hitta repor, nagg och skav. Men det är inte utseendet i detalj på själva glaset som anses viktigt, utan snarare funktionen - en glasruta i ett fönster och vad vi kan förvänta oss av den.

Är repan så som du beskriver, så lär glaset vara felaktigt och föreningen skall låta få den utbytt (på byggherrens bekostnad eftersom det är ett ursprungligt fel, men det är inte din direkta huvudvärk).

Svara Citera Anmäl
#5
2018-10-20
02:30
RobertBerg Inlägg: 3 Medlem: 2018-10-18
Jodå, alla har bekräftat repan men ingen vill ta ansvar för den inte finns i något besiktningsprotokoll trots att jag påpekat det i 3 och ett halvt års tid.

Repan är såpass tydlig så har tillkommit av rejäl kontakt med något vasst så är ingen repa du behöver leta efter direkt.

Svara Citera Anmäl
#6
2018-10-23
22:59
Jos89 Inlägg: 1 Medlem: 2018-10-23
Hej!

Vill fortsätta diskussionen i tråden, då det rör vid min fråga. Jag innan sommaren flyttat in i nyproduktion. Och så anmärkte jag redan då att det var dåligt förarbete med väggarna då man ser ränder på väggarna efter målningen. Vilket tyder på dåligt förarbete. Jag hade i förra veckan byggfirman här och då kollade de väggarna och fick se hur det såg ut och se höll med. Tyvärr så kommer de inte göra något åt detta då man har besiktigat lägenheten och då anmärkte man inte detta. Tyvärr så var inte jag med på besiktningen och fick inte frågan heller. Jag känner att jag behöver rådgivning/hjälp hur jag ska ta detta vidare då det är dåligt utfört.

Svara Citera Anmäl
#7
2018-10-24
10:09
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
1) Ta dit en oberoende besiktningsman som utför en besiktning och upprättar ett protokoll. Kontakta något av de stora teknikkonsultbolagen eller sök på internet för att hitta besiktningsman som utför entreprenad besiktningar.

2) Kopiera protokollet och bifoga med brev till föreningen där du skriver att föreningen har tre veckor på sig att måla om till godkänt resultat annars kommer du ta in en målare själv och låta denne utföra jobbet på föreningens bekostnad.

3) Reagerar inte föreningen, låt måla om och fakturera föreningen dina kostnader. Klart.

Gå inte via byggaren alls för det är bara slöseri med tid.

Svara Citera Anmäl
#8
2018-10-24
10:18
Dexter Inlägg: 1 Medlem: 2018-10-24
RobertBerg skrev: I Februari 2015 flyttade jag in i min nyproducerade bostadsrätt.

Vid inflytt anmärkte jag på repor i glaset på balkongdörren samt märken i golvet.

Golvet lagades i Maj detta året och är värre än innan, glaset säger byggherren att de inte kan göra något åt eftersom det inte står i några besiktningsprotokoll vilket inte golvet gjorde heller men efter 3 års tjat så kom dom hit och tittade på det ändå.

Föreningen hänvisar bara till byggherren, byggherren hänvisar till protokoll. Ingen bryr sig om att jag anmärkte på det vid inflytt, skickat oändligt med bilder och pratat med 100 olika människor om det och alla skyller på alla och ingen vill ta ansvar.

Min fråga är, jag har köpt lägenheten av föreningen och inte av byggherren. Hur går jag tillväga för att få föreningen att färdigställa min lägenhet?

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare