Bostadsrätt

Granne som orsakar störande ljud: vägrar samtala måste alltid gå via Styrelsen, ingenting händer

Läst: 208 gånger · 4 svarsinlägg

2018-11-07
14:33
Andreas_.. Inlägg: 1 Medlem: 2018-11-07
Hej, Jag har ett problem och jag vet inte vad jag ska göra - hoppas att någon kan ha lite input eller råd för hur jag kan gå vidare: Bakgrund: - Jag bor på bottenvåningen och rakt ovanför (identisk planlösning) bor en granne som har en förkärlek för att vara vaken sent samt tvätta efter kl. 22. Detta orsakar följande problem: - vibrationer och ljud från tvätt och torktumlare efter kl. 22 vilket gör att min fru, mitt barn och jag inte kan få nattvila - skrap, duns, släp av möbler i grannens sovrum som gör att man inte kan somna (ligger på helspänn). funkar inte heller med öronproppar. Jag började föra en lista under juni månad som sträckte sig 15 dagar och det var mer eller mindre störningar varje dag efter kl. 22. Jag har varit uppe hos grannen och försökt att prata men hen vägrar att sätta sig och prata om vad det kan vara som stör samt att hen inte tycker att det är så allvarligt att tvätta efter kl. 22. Jag har kopplat in styrelsen men Ordförande kan bara gå på min lista samt hens egna berättelser. Ingenting händer... Hen har erkännt att hen jobbar sent vid sitt skrivbord och att hen drar en stol fram och tillbaka osv (senast igår upphörde detta kl. 00:32) men säger att hen vägrar att sluta jobba för att det stör. Skrivbordet + stol finns i hennes sovrum vilket förklarar skrap/dragljuden sent på natten. Mitt problem är följande: - Jag vill bara få till ett samtal så att vi grannar kan prata, det känns så barnsligt att gå via styrelsen hela tiden. Grannen vägrar dock träffa mig. - vill få grannen att förstå att det inte är vad hen gör som är problemet men istället NÄR hon gör det. Jag skulle aldrig be någon sluta tvätta eller inte jobba... men om man vill göra det efter kl. 22 så kanske man kan visa hänsyn? Jag har föreslagit möbeltassar för hennes möbler men grannen hänvdar bestämt att det inte behövs då det inte förekommer släp/drag av möbler längs golvet. Vidare har hen nu spelat till sig en offerroll och menar att barnbarnen inte vågar hälsa på för att vi är så hemska grannar. Vi har aldrig sagt att barnbarnen inte får komma på besök, men endast att när kl är efter 22 så kanske man inte behöver springa fram och tillbaka och stampa/hoppa så att våra tavlor skakar. vad kan jag göra?! tacksam för råd.
Svara Citera Anmäl
#1
2018-11-07
19:48
Bättre BRF Inlägg: 140 Medlem: 2014-02-18
Att bo i ett flerfamiljshus innebär att man får tåla en del ljud samt acceptera att bli rejält störd ibland.

Lagen säger att du inte skall bli mer störd än vad du skäligen kan tåla. Vad är då det? Ja, till att börja med alla ljud som kommer från ett normalt leverne, d vs:

Flytt av möbler, skrapljud, stegljud, röster, barnskrik, tvättmaskiner, kranar, TV och musik i normal omfattning mm. Alla dessa ljud är normala och kommer vid en prövning aldrig bedömas som en störning i lagens mening. Detta i princip oavsett tidpunkt på dygnet.
Sedan har du rejäla störningar som fester, gap och skrik. Dessa störningar skall du också enligt lag tåla i en rimlig mindre omfattning te x vid högtider (nyår, midsommar et c) samt något eller några tillfällen till.

Något klockslag finns över huvud taget inte inskrivet i lag.

Sedan har vi grannar som ideligen klagar och på så vis försämrar boendemiljön för någon. Här är det ganska enkelt att komma upp i en mängd/omfattning som i sig är att betrakta som en störning. Så är du för ihärdig på att jaga grannen - så kan du alltså själv bli den som är störningen.

Eftersom du inte ens med öronproppar klarar av att grannens stol i sovrummet skrapar i golvet, så bör du kanske fundera om boendeformen flerfamiljshus är den rätta för dig.

Om inte annat, i Brf så har du ju möjligheten att själv åtgärda effekterna till viss del. Du kan te x sätta upp ett eget isolerat undertak för att på så vis minska ljudstörningarna du upplever. Att sätta in en säkerhetsdörr är också ett effektivt sätt att ta bort ljud från trapphus o s v.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-11-08
10:42
Sven-Erik Inlägg: 3 Medlem: 2018-11-08
Något som jag tycker helt missats i svaret ovan är ljudnivåerna.

Det finns tydliga riktlinjer för vilka nivåer (dB) som är "acceptabla"

Maximala ljudnivåer: 45 dB, från ex tåg, trafik, flyg är tillåtet om det endast sker några gånger per natt.

Medelnivå under ett dygn <30 dB
Musik eller ljud med en ton, medelnivå <25 dB.

Det jag kan tänka på är att du skulle kunna mäta ljudet under några nätter och se om det faktiskt överstiger 45 dB. Alternativt göra några dygnsmätningar och se vad medelvärdet ligger på. Överskrider det gränsvärdena så klaga hos hyresvärd, sen hos hyresrättsförening och slutligen hos kommunen (miljö och hälsoskydd).

Läs mer om buller här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/ad862888cbd54496b6aa8ec71247bd75/buller-hoga-ljudnivaer-inomhus.pdf

Svara Citera Anmäl
#3
2018-11-08
19:20
Bättre BRF Inlägg: 140 Medlem: 2014-02-18
Sven-Erik skrev: Något som jag tycker helt missats i svaret ovan är ljudnivåerna.

Det finns tydliga riktlinjer för vilka nivåer (dB) som är "acceptabla"


Jag väljer att inte springa på alla bollar.

TS skriver att denne störs av att grannen skjuter ut/in sin stol vid sitt skrivbord i sovrummet ovanför TS.

Om du nu tycker det i detta sammanhang är relevant att tala om dB och ljudmätning så får det stå för dig.

Svara Citera Anmäl
#4
2018-11-12
10:34
Sven-Erik Inlägg: 3 Medlem: 2018-11-08
Som du själv beskrev i ditt svar så är dessa saker svåra att lösa om den störande grannen inte vill samarbeta. Något det faktiskt finns bestämmelser om är ju ljudnivåer, och alltså det enda jag kunde tänka på som hyresvärden kan tvingas åtgärda om de tydligt överskrider gränsvärdena.

"TS skriver att denne störs av att grannen skjuter ut/in sin stol vid sitt skrivbord i sovrummet ovanför TS."
- Om tavlorna vibrerar och hoppar så är det väl troligtvis mer än att bara flytta en stol vid skrivbordet... Precis som TS skrev i inlägget.

"Om du nu tycker det i detta sammanhang är relevant att tala om dB och ljudmätning så får det stå för dig."
- Uppenbarligen, för jag hävdade väl inte att jag talade för dig?

Med vänliga hälsningar
Sven-Erik

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare