Bostadsrätt

Vattenskada från hål i badrumsgolv - vem är ansvarig att åtgärda?

Läst: 351 gånger · 3 svarsinlägg

2019-03-18
19:34
Ubereil Inlägg: 2 Medlem: 2019-03-18
Det har uppstått en vattenskada i min bostadsrätt då det gick hål på plastmattan på golvet när jag satte in en duschsarg jag köpt på Clas Ohlson. Både mitt privata försäkringsbolag och styrelsens försäkringsbolag har gjort bedömningen att eftersom det kommit in vatten bakom plastmattan så är stammarna påverkade vilket betyder att det är föreningens ansvar att åtgärda skadan. Styrelsen å sin sida lyfter fram två faktorer som de menar båda gör att det är jag som är ansvarig för att åtgärda skadan. Dels så lyfter de fram att vattnet kommit dit från inifrån min lägenhet och dels så lyfter de fram att det var jag som orsakade skadan. Ligger det någonting i styrelsens invändningar? Om det inte gör det, var kan jag tänkas vänja mig för att få styrelsen att inse att det inte har något annat val än att ta sitt ansvar?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2019-03-18 20:07]
Svara Citera Anmäl
#1
2019-03-18
20:07
Collin Inlägg: 405 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej
Vad jag förstår av ditt inlägg är det du själv som skadat platsmattan i lägenheten och genom den skadan har det uppkommit en vattenskada. Om så är fallet skulle jag säga att du är ansvarig för detta. Det är viktigt att ta reda på om hålet i mattan som du gjort verkligen är det som orsakat vattenskadan bakom som du skriver på stammar. Kan vattenskadan härröra från något annat bakomliggande fel kan det vara föreningen som kan vara ansvariga. Därför är det alltid viktigt att tidigt fastställa både vem och vad som orsakat skadan för att veta vem som har ansvaret att åtgärda och ta kostnaderna. Läs gärna mer under denna länk: http://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/vem-ansvarar-vad-vid-vattenskador

Du kan kanske även få viss vägledning genom denna länk: http://www.bostadsratterna.se/allt-om-bostadsratt/artiklar/vem-star-vattenskadorna
Hoppas att ovan hjälper dig att komma vidare i frågan och att det löser sig på bästa sätt.

Svara Citera Anmäl
#2
2019-03-18
22:35
Borättexperten Inlägg: 54 Medlem: 2014-06-17
Den springande punkten är hur läckaget uppstod. Var det någon form av en oväntad olyckshändelse i samband med montaget av duschsargen, eller var det pga felaktigt montage? I förra fallet ska föreningen riva upp och torka avfukta, medan innehavaren får bekosta återställandet (nya tätskikt). I det senare fallet måste innehavaren bekosta allt, pga oaktsamhet/vållande. (Ev med försäkringsbolagets hjälp).

Svara Citera Anmäl
#3
2019-03-19
09:59
Ubereil Inlägg: 2 Medlem: 2019-03-18
Borättexperten skrev: Den springande punkten är hur läckaget uppstod. Var det någon form av en oväntad olyckshändelse i samband med montaget av duschsargen, eller var det pga felaktigt montage? I förra fallet ska föreningen riva upp och torka avfukta, medan innehavaren får bekosta återställandet (nya tätskikt). I det senare fallet måste innehavaren bekosta allt, pga oaktsamhet/vållande. (Ev med försäkringsbolagets hjälp).

Det är en löstagbar duschsarg. Först fick man montera ihop själva sargen men efter det så är det bara att sätta dit den mot väggen så bildar den en fyrkant ihop med väggen som inte kommer ut vatten ifrån (nästan - den är inte 100 % tät). Produkten är designad för att användas i badrum och jag har använt den precis så som den är designad att användas.

På sin höjd så tryckte jag till lite extra när jag satte dit den första gången för att försäkra mig om att den satt tätt mot väggen men det är inte som att jag tog i för kung och fosterland eller att jag använde verktyg för att trycka till den så hårt jag bara kunde. Med tanke på hur viktiga våtskikt är så borde ett badrumsgolv klara en sådan moderat påfrestning utan problem.

Med tanke på det så skulle jag hävda att det var en olycka. Jag är dock ingen expert och det kan vara så att jag missbedömt situationen. Mitt eget försäkringsbolag har i alla fall förklarat att om jag varit oaktsam så går det på min hemförsäkring. Förutsättningen är att styrelsen först betalar för reparationer och sedan kräver mig på ersättning för sina kostnader med hänvisning till att jag varit oaktsam. Då kan jag vidarbefodra styrelsens krav till mitt försäkringsbolag som kommer driva frågan å mina vägnar. Om jag istället själv tar på mig att bekosta hela arbetet så kommer de inte ersätta några kostnader.

Min största rädsla i sammanhanget är att jag tar på mig att riva och åtgärda fuktskadan och sedan inte kan få ersättning för mina kostnader varken från mitt försäkringsbolag eller från styrelsen. Om jag tar på mig det här, vad har jag för möjlighet att kräva styrelsen på pengar om det nu är de som borde utfört det här arbetet?

En bild på duschsargen: https://www.clasohlson.com/medias/sys_master/9581588119582.jpg

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare