Hus

Kulturminnesskydd uppdagas först efter köp

Läst: 2950 gånger · 3 svarsinlägg

2018-01-25
23:25
chillevi.. Inlägg: 2 Medlem: 2018-01-25
Vi har nyligen köpt en villa som i efterhand visat sig vara kulturminnesmärkt med näst högsta markeringen (grön) i Stockholm, dvs. skyddad enligt lag mot förvanskning vilket bla innebär kraftfulla begränsningar i hur vi kan renovera och förändra. Vi undrar vem som bär ansvar för att denna information inte delgav oss. Mäklaren, säljaren eller besiktningsmannen? Går det att häva köpet i efterhand med hänvisning till Jordbalkens 4 kap "fel i fastighet"?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2018-01-26 14:56]
Svara Citera Anmäl
#1
2018-01-26
14:56
vwiez Inlägg: 506 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Ett K-märkt (eller Q-märkt) hus är ett hus som tillhör kulturhistoriskt värdefull bebyggelse. Tumregeln är att man inte får göra förändringar som förminskar de kulturhistoriska värdena hos dessa fastigheter.
Dessa kulturhistoriskt värdefulla fastigheter finns oftast upptagna på kommunens kulturmiljöprogram och skyddas genom plan- och bygglagen. Att en fastighet är kulturminnesmärkt kan knappast utgöra ett ”fel” i fastigheten men att den är k-märkt kan vara information som det är viktig att få reda på.
Det är alltid säljaren som man köper av som också är ansvarig för eventuella fel och brister i fastigheten och som också är ansvarig för den information som hen lämnar till fastighetsmäklaren, som sen förmedlar informationen vidare till spekulanterna.
Mäklaren har ingen egen undersökningsplikt, men har mäklaren iakttagit, eller av annan anledning känner till omständigheterna om objektets skick, som kan antas ha betydelse för en köpare, ska mäklaren särskilt upplysa om detta. Så här beror det på om mäklaren visste eller borde känt till att fastigheten var k-märkt (tex om det framgick av ett registerutdrag som mäklaren haft tillgång till) och hen visste att en förutsättning för köpet var att köparen får bygga om.
Köparen å sin sida har en stor undersökningsplikt, som mäklaren ska upplysa om.
Besiktningsmannen har enligt min bedömning inget med detta att göra. Hen gör en besiktning utifrån den beställningen köparen eller säljaren har avtalat.

Svara Citera Anmäl
#2
2018-11-17
16:34
Niki Inlägg: 1 Medlem: 2018-11-17
Hej!
Vi hamnat lite i samma sits och undrar om ni kunde dela med er hur det gick?
Mvh
Niki

Svara Citera Anmäl
#3
2019-01-18
11:44
chillevillen Inlägg: 2 Medlem: 2018-01-25
Vi har för tillfället inte gått vidare med ärendet juridiskt. Vi bor utanför detaljplan så många åtgärder vi ville göra var inte lovpliktiga, vilket innebar att stadsmuseet inte kunde hindra åtgärderna. Sedan måste vi fortfarande ta hänsyn till k-märkningen ändå, men vi har fått skriftligt från kommunen att vi kan fortsätta med åtgärderna. En tillbyggnad som vi önskade fick vi dock nej på mht k-märkningen, kan hända att vi kommer fortsätta diskutera med dem ändå och ändra utformningen. Just nu fokuserar vi på att bygga om det vi kan. Sen får vi se med det juridiska som sagt. Trist är det iaf! Hur gör ni?

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare