Hus

Lösa/inbyggdagarderober

Läst: 3532 gånger · 3 svarsinlägg

2017-02-05
17:45
sara385 Inlägg: 2 Medlem: 2017-02-05
Hej! I december köpte vi hus, i samband med husköpet gjorde vi en besiktning och gick med besiktningsmannen, tillsammans med säljarna, under besiktningen. Allt verkade bra och säljarna var noga med att berätta saker som var lite annorlunda m.m. De berättade bland annat att de hade rivit ut gamla inbyggdagarderoder och satt dit lösa. Ovanför de nya lösa garderoberna såg man att där inte var några lister och inte målat/tapeserat som övriga rummet. Vi har haft dialog med säljarna efter kontraktskrivningen om att eventuellt köpa deras garderober. När vi tackade nej till erbjudandet berättade de att parkettgolvet som ligger i rummen inte går in under garderoberna. I ett av rummen står de på en heltäckningsmatta som funnits i rummet från när de byggde huset och är lite lägre än parkettgolvet. I de andra rummen så står garderoberna på grundgolvet. Så nu när de tar med sig garderoberna är där del av rummet som inte har parkettgolv. Vi har en bra dialog med säljarna och vill inte hamna i tvist med dem. Men ändå är vi lite nyfikna på vad det är som gäller i denna situationen. Kan vi kräva något av säljarna? Ska de "fylla i hålet i golvet" eller kan vi kräva att de låter garderoberna står kvar?
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-02-08 18:59]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-02-06
19:05
Collin Inlägg: 368 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Utgångspunkten är att huset ska vara i avtalsenligt skick när ni tillträder. Om de lösa garderoberna, (som jag i mitt svar betraktar som lös egendom och inte byggnadstillbehör, enligt din beskrivning ovan) ingår i köpet eller ej är upp till säljaren. Om denne vill ta med sig till exempel garderober eller liknande lös egendom, som en potentiell köpare vid en visning kan uppfatta som att de ingår i köpet brukar man rekommendera att det skrivs in i objektsbeskrivningen för att det ska bli tydligt.

Vad gäller golven ser jag det som att säljaren har informerat er om golvens förhållanden/skick som du skriver i ditt inlägg ovan och ni har även sett hur golven ser ut själva är det, som jag ser det inget ni med något lagstöd kan kräva att säljaren ska åtgärda. Det är i så fall en helt frivillig överenskommelse mellan säljare och er som köpare som man i så fall behöver träffa.

[Innehållet redigerades senast 2017-02-06 19:18]

Svara Citera Anmäl
#2
2017-02-07
18:40
sara385 Inlägg: 2 Medlem: 2017-02-05
Bara så att vi är på det klara;
Även fast säljaren inte klargjort eller påpekat avsaknad av golv innan köpekontraktet skrivits, utan i efterhand, finner man inget stöd som köpare för att kräva åtgärder av detta hos säljaren? Köparen bör alltså själv ha förstått att att det under de lösa garderoberna saknas golv, trots att det inte är synbart (garderoberna döljer ju problemet)? Är det korrekt uppfattat?

Svara Citera Anmäl
#3
2017-02-08
18:59
Collin Inlägg: 368 Medlem: 2009-01-09
Konsumentvägledare
Hej igen,
Tyvärr kan jag inte svara ja eller nej på din fråga i ditt specifika fall. Det är inte riktigt så enkelt. Men generellt sett kan jag säga att det handlar om att ställa sig frågorna; Vad ska en säljare upplysa om och vad ska en potentiell köpare undersöka? Undersökningsplikten som en köpare har enligt Jordabalken sträcker sig långt. I stora drag kan man som köpare inte få ersättning av säljaren i efterhand för fel som du missat och borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning av fastigheten. I och med detta uppkommer naturligt frågan vad är en noggrann undersökning?

Läs gärna mer om undersökningsplikt på: http://www.omboende.se/sv/Kopa1/Kopa-hus/Undersokningsplikt/

Kom ihåg att vad lagen säger och vad man med stöd av denne kan yrka på är en sak, utöver denna finns det så klart möjlighet att komma överens om saker i samband med överlåtelsen mellan köpare och säljare. Till exempel om golven, som jag skrev ovan.

Är en mäklare inkopplad i överlåtelsen prata gärna med denna, som kan förklara mer kring detta. Har du en konsumentvägledning i din kommun så ring gärna den också, även Hallå konsument kan vara ett alternativ annars. Du hittar kontaktinfo under denna länk: http://www.hallakonsument.se/

[Innehållet redigerades senast 2017-02-08 19:21]

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare