Hus

Dolda fel?

Läst: 371 gånger · 1 svarsinlägg

2017-08-23
12:06
awiklund Inlägg: 1 Medlem: 2017-08-23
Vi köpte för 2 år sedan ett hus som stått på samma plats sedan cirka 1898. Var bebott till 100% när vi köpte det. Dom vi köpte av berättade att vattnet frös på vintern vid ca 20 så då fick man ha det rinnande. När vi ni rev ut köket för att tilläggs isolera i väggen för att slippa detta så ser vi att det mer beror på att det är öppet rätt ut. Trossbotten har trillat ner eller hur det utrycks. Samma sak var det i rummet innanför där enligt dom "var är lite kallt på golvet" det blåste rätt in och kostade flera 10 tusen tals kronor att fixa. Vill yrka dolt fel, men har läst att man måste ha med ett visst slitage i med beräkningen när man köper hus. Är detta något man skulle förväntat eller har vi rätt att be förre ägarna att fint hjälpa till att finansiera lagningen? Tacksam för hjälp /Anna
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-08-28 13:14]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-08-28
13:14
vwiez Inlägg: 472 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
Ett dolt fel är det om felet har funnits i bostaden redan när du köpte den, men inte gått att upptäcka vid en noggrann besiktning. Du ska heller inte ha behövt räkna med felet med tanke på bostadens ålder, skick och konstruktion. Det ligger ett stort ansvar på dig som köpare att du ska ha uppfyllt din undersökningsplikt för att felet ska räknas som dolt. I ditt fall när huset är från 1800-talet så får man nog räkna med att konstruktion och vad som räknas som förväntat skick innebär att det kan finnas många avvikelser från vad man räknar som "normalt" på ett hus med mycket senare byggnadsår för att felet ska räknas som dolt. Har säljaren berättat att de renoverat huset på ett fackmässigt sätt och att huset ska uppfylla vissa kriterier så ska det naturligtvis göra så, även om det ursprungligen är från 1800-talet, men då måste ni kunna bevisa i vilket skick det är utlovat att det ska vara i.
Har ni haft en mäklare inblandad i köpet ska mäklaren upplysa er om er undersökningsplikt. Har hen inte gjort detta så har mäklaren inte följt god fastighetsmäklarsed och inte heller fastighetsmäklarlagen.
Du kan läsa mer om dolda fel här: http://www.omboende.se/sv/Kopa1/Kopa-hus/Dolda-fel/

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare