Hyreslägenhet

Företräde till handikapplght-kontrakt

Läst: 936 gånger · 1 svarsinlägg

2017-04-20
18:09
carneol Inlägg: 1 Medlem: 2017-04-20
Bakgrund: Min syster bor på 3:e vån utan hiss. Håller på att bli blind, har en sjukdom som ger karusellyrselattacker, döv på ett öra, inopererad benprotes och försliten rygg som medfört inläggning på sjukhus längre än nödvändigt pga boendet. Märk väl att hon ff försöker arbeta 75% så hon har inkomst. Jag bor i en handikappanpassad lgh på nedre botten och ska nu flytt till hus. Min syster har stått uppsatt i kö men enligt hyresvärd trillat av kön då hon inte uppdaterat sig via datorn. Hyresvärd fick besked när hon ställde sig i kö att hon ej har dator eller internet varför kontakt måste ske på gamla sättet. Ingen sa ngt i heller då hon i höstas lämnade ett läkarintyg på handikappen. Nu är alla intyg o ansökningar samt skrivelse inlämnat igen. Fråga 1: kan hon hävda på förtur grundat på ngn regel i hyreslagen? 2: kan hon och jag byta lägenhet och om så är fallet kan jag i samma stund som jag skrivet på kontraktet på hennes lght vända pappret och säga upp den? Jätte tacksam om ngn kan hjälpa mig snarast med detta.
Inlägget redigerades [Innehållet redigerades senast 2017-04-24 17:01]
Svara Citera Anmäl
#1
2017-04-24
17:01
vwiez Inlägg: 466 Medlem: 2009-01-08
Konsumentvägledare
För att kunna få förtur till bostad behöver man ha starka medicinska, psykiska eller sociala skäl. Skälen måste styrkas med intyg från läkare, psykolog eller socialsekreterare. Något som det låter som om din syster har. Normalt sett behöver man också vara anmäld till sin kommuns bostadsförmedlings kö, sakna möjlighet att lösa bostadsfrågan genom kötid i ordinarie bostadskön eller ha andra möjligheter, som till exempel eget byte, eller sakna möjligheter att anpassa sitt nuvarande boende.
Så kontakta den instans i din kommun som ansvarar för förturer och hör hur din systers boende kan lösas. Om hon uppfyller kraven för att få överta din lägenhet eller om det finns annan lämplig anpassad lägenhet hon kan få byta till. Du behöver också säkerställa att du kan säga upp lägenheten direkt om ni kan byta. Normalt sett har man tre månaders uppsägningstid för ett tillsvidarekontrakt.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare