Bygga och renovera

Extra wc och flytt av kök

Läst: 1405 gånger · 1 svarsinlägg

2018-03-08
22:44
Dudley Inlägg: 1 Medlem: 2018-03-08
Hej Jag har ansökt om att få flytta mitt kök till ett angränsande utrymme, en alkov i anslutning till kök och badrum, samt att bygga en extra toalett. Styrelsen mailade följande med hänvisning till min ansökan: - "Väsentliga förändringar får endast företas efter tillstånd av styrelsen och under förutsättning att förändringen inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen(?). Åtgärd som kräver ändring av befintliga ledningar för bl.a. avlopp eller vatten utgör alltid väsentlig förändring". I avsaknad av efterfrågade handlingar (?) blir styrelsen tvungna att anlita förvaltningsbolaget för att ta fram erforderligt beslutsunderlag. Framtagandet av underlaget innebär inte att styrelsen med automatik kommer att godkänna den föreslagna ombyggnaden. Underlaget är nödvändigt för att kunna fatta ett riktigt beslut. Denna kostnad skall inte behöva bäras av de andra medlemmarna vilket du säkert förstår!" Min entreprenör har fyllt i ansökan om ombyggnad som styrelsen hänvisade till via hemsida. I föreningens stadgar står inget om kostnad för förvaltare. Ansökningsblanketten som styrelsen hänvisar till är framtagen av Bostadsrätterna. En rörmokare och elektriker har varit hemma hos mig vid olika tillfällen och inspekterat stammarna. Min entreprenör svarade följande på styrelsens mail: Det kommer inte påverka golvbjälklag och det är inget komplicerat ingrepp. Men de verkar ha bestämt sig för att förvaltaren måste göra en inspektion och ett utlåtande. De kräver riktiga ritningar av en konstruktör och även att deras förvaltare gör det. Även om jag fixade det skulle de inte godkänna det tyvärr! Entreprenören har alla intyg (säkert vatten) och försäkring som täcker ev. byggskador. Tacksam för hjälp och råd!
Svara Citera Anmäl
#1
2018-03-09
20:40
Bättre BRF Inlägg: 141 Medlem: 2014-02-18
Jag förstår att det känns surt, men tänk så här:

Du vill bygga om i ett hus du inte äger.

De som företräder "huset" har inte kunskapen

Då måste de få inhämta kunskapen utifrån. Det sker till en kostnad som någon får betala. Eftersom det inte någonstans i dina villkor för din egen upplåtelse står att du skall betala för andra innehavares utredningar kring diverse olika projekt, så gäller givetvis det omvända. Alltså att den enda som kan bestrida kostnaden är den det berör.

Så lev med insikten att om du vill göra din förändring, så får du stå för föreningen kostnader därför.

Ett sätt att hålla nere kostnaden, eller i vart fall råda över den, är att man själv producerar tillräckliga underlag inför sitt projekt som tryggar styrelsen att fatta sitt beslut på inlämnade underlag.

Svara Citera Anmäl

Svara

För att svara på diskussionen måste du vara registrerad användare och inloggad:

Logga in

Registrera mig som användare