Att tänka på när du köper bostadsrätt

När du hittat bostadsrättslägenheten eller bostadsrättshuset som du känner att du vill köpa börjar en händelserik tid. Det handlar inte bara om att vinna budgivningen, utan också om att du som köpare behöver undersöka en del saker för att vara säker på att du gör en bra affär.

Innan du ger dig in i en budgivning är det bra att få ett lånelöfte från din bank. Lånelöftet innebär att du tillsammans med banken tittar på hur mycket pengar du har möjlighet att betala i månaden för ditt boende. Utifrån det bestämmer sedan banken hur mycket den är villig att låna ut.

När du köper hus har du en stor undersökningsplikt. Den finns inte inskriven i bostadsrättslagen, men det är ändå viktigt att du undersöker bostadsrätten noga.
Du kan anlita en besiktningsman som hjälper dig med besiktningen.
Du kan inte få ersättning av säljaren för saker som du skulle ha upptäckt om du undersökt bostadsrätten noga innan du köpte den.

Överlåtelse och upplåtelse

När du köper en bostadsrätt skriver du under ett överlåtelseavtal, om bostadsrätten redan ägs av en bostadsrättshavare. Om bostadsrätten är helt ny, det vill säga att det är första gången den säljs, skriver du under ett upplåtelseavtal.

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket