Lånelöfte för bostadsrätt

Ett lånelöfte innebär att du får ett löfte av banken att låna en viss summa pengar. Lånelöftet utfärdas skriftligt och du kan ansöka om det via telefon eller via bankens webbplats.

När banken utfärdar ett lånelöfte tittar den på hur dina inkomster och utgifter ser ut. Utifrån det bestämmer sedan banken hur mycket pengar du kan låna utan att få en för hög månadskostnad. Det är bra att ordna ett lånelöfte från banken innan du går in i en budgivning för då vet du hur högt du har råd att bjuda.

Du får inte låna mer än 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet. Resten måste du betala kontant, så kallad kontantinsats.

När du ska köpa en bostadsrätt eller ett hus är det vanligt att du får betala handpenning. Handpenningen kan du finansiera själv eller låna till. Den är ofta cirka tio procent av vad bostadsrätten eller huset kostar.

Lånelöftet gäller under en viss tid, hur länge är olika från bank till bank. Även om du har ett lånelöfte kan banken neka dig lån om den anser att bostaden du vill köpa inte motsvarar värdet på lånet.

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket