Så hittar du studentboende

När det är dags att läsa vidare på gymnasium, universitet eller högskola är det många som flyttar hemifrån och till en studentbostad. Studentbostad eller studentrum kan du hitta med hjälp av din skola eller ditt universitet.

Många kommuner har en bostadsgaranti för studenter som kommer från andra kommuner. Det betyder att kommunen du flyttar till ansvarar för att du får en bostad inom en viss tid om du inte lyckas ordna boende själv. Ibland krävs det att du har blivit antagen till en utbildning med ett visst antal poäng för att garantin ska gälla. Om du redan bor i kommunen är det inte säkert att garantin omfattar dig.
 
Ett studentboende kan vara ett eget studentrum med gemensamma utrymmen eller en egen lägenhet. Oftast betalar du bara hyra för tio månader per år och uppsägningstiden är bara en månad.

Kontakta din skola eller ditt universitet för att få reda på vilka studentboenden som finns och vilka villkor som gäller där. Du kan också göra en sökning på internet, där hittar du många av de studentbostadsförmedlingar som finns ute i kommunerna.

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket