Sälja utan mäklare

Det finns inga krav på att du måste anlita en mäklare om du ska sälja din bostad. Om du ska sälja din bostad utan att anlita en mäklare krävs det att du gör mer jobb själv, men du kan komma billigare undan.

Här har vi samlat generell information om vad som kan vara bra att tänka på när du ska sälja din bostad utan mäklare. I menyn till vänster kan du läsa mer specifikt om vad du bör tänka på om du ska sälja en bostadsrätt, ett hus eller en ägarlägenhet utan mäklare.

Checklista

  • Börja med att värdera bostaden. Vilket pris ska du sätta?
  • Utforma en säljannons. Var och hur ska du annonsera?
  • Lägg upp en plan och avsätt tid för visningen av bostaden.
  • Sätt ett utgångspris. Därefter kan spekulanterna börja buda via sms:a eller mejl.
  • Kolla upp köparens ekonomi. Begär att få se lånelöfte, kolla upp personens deklaration och eventuella betalningsanmärkningar.
  • Informera köparen om dolda fel.
  • Sist men inte minst är det dags att få ihop det juridiska – skriv avtal.

Värdering

Det första du bör göra är att värdera bostaden. Om du tycker att det är svårt att värdera din bostad kan du titta på motsvarande objekt på säljsajter, om du har en bostadsrätt kan du kontakta din bostadsrättsförening för att höra vad andra lägenheter i fastigheten sålts för och du kan söka på internet. Du kan också välja att anlita en värderingsman, till exempel via Sveriges Handelskamrar.

Försäljning

När du har värderat bostaden är det dags att få ut information om att bostaden är till salu. Det kan vara svårt att nå ut till en lika stor kundkrets som en mäklare, men det finns sajter där du kan annonsera ut din bostad. Kolla runt på internet och prata med vänner och bekanta om var de letar bostäder.

Visning

Lägg upp en plan och avsätt tid för visningen av bostaden. Var bredd på att visningen kan behövas göras i flera omgångar.

Budgivning

Efter visningen har du förhoppningsvis fått in kontaktuppgifter till spekulanter. Nu är det dags att höra av sig till intressenterna och fråga om de vill lägga ett bud. Budgivningen sköter du smidigast via mejl eller telefon. Tänk på att informera alla intressenter om eventuella bud som inkommit, så att alla vet vilket det högsta budet är för tillfället. Som säljare är det du som bestämmer till vem och till vilket pris du vill sälja. Både säljare och köpare kan ångra sitt bud fram tills att ett köpeavtal skrivits under. Ingen är bunden innan dess.

Välja och kontrollera köparen

Det kan vara klokt att kontrollera att eventuella köpare verkligen kan fullfölja affären. Här kan du bland annat kolla lånelöfte, kolla med Skatteverket om köparens deklaration och du kan kolla med Kronofogden om köparen har några betalningsanmärkningar.

Kontraktsskrivning

Vi rekommenderar att ni använder ett köpekontrakt, det vill säga ett köpeavtal i skriftlig form. Vid köp av hus, ägarlägenhet och bostadsrätt krävs att avtalet är i skriftlig form för att det ska vara bindande för säljaren och köparen. Mallar för köpekontrakt finns att köpa på bokhandeln eller via Villaägarnas webbplats.

Det är väldigt viktigt att du sköter det juridiska korrekt. Reglera allt och skriv upp vad ni kommer överens om för att slippa problem efter tillträdet. Konsumentverket råder personer som vill sälja privat att kontakta en jurist om det blir det minsta komplext. Vissa banker kan hjälpa till, men tar vanligen betalt för den hjälpen. Du kan även vända dig till en advokat eller annan jurist med inriktning mot fastighetsrätt. Om du är medlem i någon form av intresseorganisation för din boendeform, kan du prova att vända dig dit för allmän rådgivning och i vissa fall rabatterad juridisk hjälp.

Dolda fel

Du som säljare ansvarar för dolda fel i upp till tio år från tillträdet. Definitionen för dolda fel är att de inte är upptäckbara vid köpet och det vanliga är att varken säljare eller köpare känner till felet som senare visar sig. Läs mer om dolda fel via länken på höger sida. Du kan friskriva dig från ansvaret för dolda fel genom att lägga in en särskild friskrivningsklausul i köpekontraktet. En friskrivning kan dock göra en köpare misstänksam och det kan ibland vara svårt att få en köpare att acceptera en friskrivning och du bör också räkna med att du får sänka priset en del på grund av friskrivningen. För din egen skull är det bra att upplysa om de fel du känner till, för de fel som en köpare fått information om innan köpet kan köparen aldrig senare ställa krav. För att bevisa att du informerat om felen är det bra att göra en lista över bostadens fel och brister och bifoga listan till köpekontraktet.

Skriva på kontraktet

För att avsluta försäljning skriver ni på köpekontraktet. Kontraktet ska upprättas i två exemplar. När köpekontraktet skrivs betalas handpenningen, som ofta brukar vara cirka tio procent av vad huset kostar. Tänk på att inte låta köparen komma in i förväg för att till exempel renovera. Innan avtalat tillträdesdatum kan det bli ditt ansvar om något händer i bostaden. Håll inte heller köpet öppet för senare kontroller, exempelvis en radonmätning. En lösning är snarare att antingen klara av alla kontroller innan försäljningen eller sänka priset och låta köparen ta hand om det.

Senast granskad: 2016-03-04 Informationsansvarig:
Konsumentverket