Mer om RSS

Vad är RSS?

Genom att använda RSS (Real Simple Syndication) istället för att surfa kan du hålla dig uppdaterad om vad som händer inom de områden du är intresserad av utan att besöka hundratals webbplatser varje dag. Istället får du nyheterna i en kort version till din RSS-läsare när de publiceras. Vill du läsa mer kan du klicka vidare till källan och läsa hela texten. De flesta större nyhetssajter och bloggar erbjuder ett eller flera RSS-flöden. RSS-flöden kan enkelt beskrivas som en webbsida som är läsbar för datorer och datorprogram.    

Hur gör jag för att prenumerera på ett RSS-flöde?

För att prenumerara på ett RSS-flöde behövs först och främst en RSS-läsare. RSS-läsare finns både som nedladdningsbara program och som webbaserade lösningar som bara kräver en webbläsare. Med de webbaserade lösningarna kan du komma åt dina RSS-flöden från vilken dator som helst som är uppkopplad mot internet.

Exempel på webbaserade RSS-läsare:

Exempel på startsidor till vilka du kan lägga till RSS flöden:

Exempel på nedladdningsbara program:

Exempel på webbläsare som har inbyggda funktioner för att upptäcka och prenumerera på RSS-flöden:

  • Internet Explorer 7+
  • Firefox 2+
  • Safari 2+
  • Opera 9+

RSS-läsarna fungerar lite olika, men principen är att man anger länkar till de RSS-flöden man vill prenumerera på. Om du ser RSS-symbolen på en webbsida som intresserar dig kan du prova att dra symbolen till din RSS-läsare eller högerklicka och välja "Kopiera länkadress". Länken klistrar du sedan in när du skapar en ny feed i din RSS-läsare. Ibland ser man specifika länkar som lägger till RSS flödet till din startsida, tex iGoogle.  

Kan jag använda omboende.ses RSS-flöden på min sajt?

Du får använda våra RSS-flöden på din egen sajt under förutsättning att endast rubriken används och att du länkar till artikeln på omBoende.se. Det är inte tillåtet att använda omBoendes logotyp utan tillstånd.

Läs mer om RSS: http://sv.wikipedia.org/wiki/RSS

Senast granskad: 2008-12-02