Teknisk information

Webbläsare

Vår webbplats fungerar bra i webbläsare, som stöder webbstandarder satta av W3C. Exempel på webbläsare är:

Ladda ner filer

För att spara en fil (exempelvis ett pdf dokument) så högerklickar du på länken och väljer sedan "Spara mål som". Ge filen ett namn och välj var den ska sparas. Väljer du att vänsterklicka på länken kommer webbläsaren förmodligen att öppna dokumentet i ett nytt webbläsarfönster.

För att öppna pdf filer krävs programvaran Adobe Reader. Den är gratis och kan laddas ner från Adobes webbplats.

Att skriva ut sidor

Du skriver ut sidor på webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På utskrifterna är menyer och annan navigering borttagen. I de flesta webbläsare hittar du utskriftsfunktionen under menyn Arkiv/File.

Upplösningsinställningar på datorn

Ser du inte hela sidan? Måste du skrolla i sidled? Att ändra inställningar för skärmupplösningen på din dator kan hjälpa. Om du har en PC kan du göra detta genom att gå till skrivbordet, högerklicka och välj Egenskaper/Properties. Under fliken Inställningar/settings väljer du minst 1024 x 768 (under förutsättning att din dator stödjer denna upplösning).

Javascript

Javascript måste vara påslaget i din webbläsare för att se vissa animationer (tex på startsidan) eller för att markören automatiskt skall placeras i rätt formulär. De allra flesta användare som surfar har JavaScript automatiskt påslagen. Läs mer om hur man slår på/av JavaScript i olika webbläsare.

Lyssna

Via Lyssna, kan du aktivera webbplatsens inbyggda skärmläsare med talfunktion. Genom att hålla musen över ett textsvsnitt och sedan klicka på pratbubblan som dyker upp, kan du få texten uppläst av en röst. Om du använder TAB-tangenten för att flytta fokus mellan länkarna på sidan, läser lyssna-funktionen automatiskt upp länken. Se till att sätta på högtalarna på din dator innan du använder Lyssna. Om du behöver hjälp eller vill göra personliga inställningar i lyssna funktionen, klicka på Lyssna och gå sedan till Hjälp respektive Inställningar uppe i högra hörnet.

Senast granskad: 2016-11-09